TOBLOCKCHAIN, de Nederlandse blockchain innovator, is samen met de projectpartners DNV GL en Gasunie geselecteerd voor de ontwikkeling van een blockchaintoepassing voor de peer-to-peer energiehandel in de regio Groningen. Met het idee van de projectpartners wordt een peer-to-peer energie community in het leven geroepen, waarbinnen met behulp van het blockchain platform in energie wordt gehandeld. Hiermee ontstaat een directe en duidelijke koppeling van energieleverancier en energieafnemer met een betrouwbare administratie. Dit maakt het mogelijk voor de gebruikers om gericht energie met elkaar te delen en keuzes te maken waar hun energie vandaan komt en welke eigenschappen die energie moet hebben.

SBIR blockchain prijsuitreiking groningen

foto Alex Wiersma

Het project is geselecteerd in de blockchain-competitie die in het kader van het Small Business Innovation Research (SBIR) programma was uitgeschreven door de provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken. Deze wedstrijd bleek een groot succes met 40 inschrijvingen en vijf winnende ideeën voor nieuwe blockchain toepassingen op het gebied van overheidsdiensten, energie en gezondheidszorg. De winnaars ontvangen een financiering om van hun idee een werkend prototype te maken. De vijf prototypes worden in mei 2018 gepresenteerd. Daarna wordt een van de prototypes geselecteerd om met steun van het programma verder te worden ontwikkeld tot een product.

In de nieuwe markt voor herbruikbare energie zijn bedrijven en consumenten niet langer alleen gebruikers van energie. Ze produceren ook energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen. TOBLOCKCHAIN heeft het PowerToShare blockchain platform ontwikkeld waarmee bedrijven en particulieren toegang krijgen tot deze nieuwe energiemarkt via verschillende slimme toepassingen. Deze toepassingen maken onder andere peer-to-peer diensten mogelijk als het onderling delen, verhandelen en doneren van energie. Blockchain technologie zorgt dat alle huidige en toekomstige marktmodellen op een uiterst veilige, kostenefficiënte en duurzame wijze worden gerealiseerd.

Kaushik Khakhar, CEO van TOBLOCKCHAIN: “We zijn trots om als een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld op het gebied van de Energie Transitie en Blockchain samen te mogen werken met DNV GL en Gasunie om de energietransitie in de provincie Groningen te stimuleren. De ontwikkeling van een werkend prototype is een zeer belangrijke stap om de energietransitie in Groningen aantrekkelijk, haalbaar en rendabel te maken.”

Over TOBLOCKCHAIN

TOBLOCKCHAIN is een innovatief blockchain bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van baanbrekende innovaties voor consumenten, bedrijven en overheden. Het TOBLOCKCHAIN team is de trotse winnaar van de Energy Track van de Dutch Blockchain Hackathon Groningen in februari 2017. Ook won TOBLOCKCHAIN de speciale prijs bij de Hyperledger Hackathon in Amsterdam in oktober 2016. TOBLOCKCHAIN werd in 2017 uitgenodigd de PowerToShare oplossing te presenteren tijdens het prestigieuze Dubai Smart City Evenement.

PowerToShare is een geavanceerde toepassing met een ingebouwde energie marktplaats bovenop een Blockchain netwerk. PowerToShare zorgt dat bedrijven, privépersonen en communities hun energie onderling eenvoudig, veilig en goedkoop kunnen delen of verhandelen. De toepassing maakt daarmee de energietransitie haalbaar, rendabel en aantrekkelijk.

Meer informatie over TOBLOCKCHAIN en PowerToShare vindt u op http://wwww.toblockchain.nl.

De projectpartners

TOBLOCKCHAIN levert het PowerToShare platform en werkt binnen het project samen met DNV GL en Gasunie. DNV GL is een van de grootste certificatie-instellingen wereldwijd en wil wereldwijd bijdragen aan een veilige en duurzame toekomst. DNV GL ontwikkelt de certificatiedienst Entrace voor o.a. blockchaintoepassingen, en wil die in dit project graag verder ontwikkelen en in de praktijk testen. Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf en hecht groot belang aan de ontwikkeling van een duurzame energie toekomst met onder andere een transparant handelsplatform. Het bedrijf werkt dan ook graag mee aan dit platform voor groene energie (Zon, Wind, Biogas, enz.) waar blockchain technologie voor een doorbraak kan zorgen.

Categories: Power to Share