SBIR voor energy sharing blockchain applicationTOBLOCKCHAIN, de Nederlandse blockchain innovator, is geselecteerd voor de ontwikkeling van een prototype blockchaintoepassing voor de peer-to-peer energiehandel in de regio Rotterdam. Ook zal de toepassing het identificeren en certificeren van energieopwekkers, het afhandelen van bilaterale transacties en de balancering van het netwerk verzorgen. TOBLOCKCHAIN werkt hiervoor nauw samen met BlockLab, het blockchain fieldlab in Rotterdam. TOBLOCKCHAIN wordt ondersteund door The Green Village van de TU Delft en Energie- en technologiebedrijf ENGIE.

Het project maakt deel uit van fase 2 van het Small Business Innovation Research (SBIR) programma ‘Blockchain Energie Rotterdam’ waarin oplossingen voor de energiemarkt worden ontwikkeld. Een commissie bestaande uit wetenschappers, energie-netbeheer en blockchain experts selecteerde uit twintig innovatievoorstellen het voorstel van TOBLOCKCHAIN als een van de vier winnaars die financiering ontvangen voor de prototype fase. In een volgende ronde (voorjaar 2018) krijgen tenminste twee daarvan ook steun voor de eerste praktijktoepassingen.

In de nieuwe markt voor herbruikbare energie zijn bedrijven en consumenten niet langer alleen gebruikers van energie. Ze produceren ook energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen. TOBLOCKCHAIN heeft het PowerToShare blockchain platform ontwikkeld waarmee bedrijven en particulieren toegang krijgen tot deze nieuwe energiemarkt via verschillende slimme toepassingen. Deze toepassingen maken onder andere peer-to-peer diensten mogelijk als het onderling delen, verhandelen en doneren van energie. Blockchain technologie zorgt dat alle huidige en toekomstige marktmodellen op een uiterst veilige, kostenefficiënte en duurzame wijze worden gerealiseerd.

Kaushik Khakhar, CEO van TOBLOCKCHAIN: “We zijn trots om als een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld op het gebied van de Energie Transitie en Blockchain samen te mogen werken met BlockLab, The Green Village en ENGIE om de energietransitie in de Rotterdamse regio te stimuleren. De ontwikkeling van een werkend prototype is een zeer belangrijke stap om de energietransitie in Rotterdam aantrekkelijk, haalbaar en rendabel te maken.

Over Blocklab

Blocklab is opgezet door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en wordt ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. In het fieldlab worden theoretische blockchain ideeën, met consortia van ontwikkelaars en gebruikers, in een praktijkomgeving ontwikkeld, getest en uitgewerkt tot concrete kansen. Daarnaast fungeert het lab als kennisbron voor het regionale bedrijfsleven. Met de Hogeschool Rotterdam wordt curriculum ontwikkeld, om aanwas van blockchain talent te organiseren.

Voor meer informatie: http://www.blocklab.nl

Over The Green Village

The Green Village is een platform waar kennisinstellingen, ondernemingen, overheid en burgers gezamenlijk duurzame technologieën en systemen kunnen ontwikkelen en demonstreren in een systeemomgeving. De Technische Universiteit van Delft realiseert de basisvoorzieningen voor The Green Village. Deze bestaan uit aansluitpunten voor nutsvoorzieningen, een flexibele en robuuste verharding, een veilige afsluiting en flexibele inrichting met groenvoorziening.

Meer informatie over The Green Village: https://www.thegreenvillage.org/about-us

Over ENGIE

ENGIE Nederland bestaat uit ENGIE Energie en ENGIE Services en is een toonaangevende energie en services groep met 6.400 medewerkers. ENGIE is dé partij die vooroploopt en die, dankzij innovatieve en duurzame energieoplossingen, de energietransitie ook echt waarmaakt. Zo geeft ENGIE richting aan deze verandering door haar klanten (bedrijven, instellingen en consumenten) te helpen de stap van fossiel naar 100% duurzaam en de beweging naar decentralisatie snel en kostenefficiënt te maken. ENGIE Nederland is onderdeel van de ENGIE Groep dat 153.090 medewerkers telt en in 2016 een omzet boekte van 69.6 miljard euro. Voor meer informatie over ENGIE kunt u terecht op https://www.engie.nl

Over TOBLOCKCHAIN

TOBLOCKCHAIN is een innovatief blockchain bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van baanbrekende innovaties voor consumenten, bedrijven en overheden. Het TOBLOCKCHAIN team is de trotse winnaar van de Energy Track van de Dutch Blockchain Hackathon Groningen in februari 2017. Ook won TOBLOCKCHAIN de speciale prijs bij de Hyperledger Hackathon in Amsterdam in oktober 2016. TOBLOCKCHAIN werd in 2017 uitgenodigd de PowerToShare oplossing te presenteren tijdens het prestigieuze Dubai Smart City Evenement.

PowerToShare is een geavanceerde toepassing met een ingebouwde energie marktplaats bovenop een Blockchain netwerk. PowerToShare zorgt dat bedrijven, privépersonen en communities hun energie onderling eenvoudig, veilig en goedkoop kunnen delen of verhandelen. De toepassing maakt daarmee de energietransitie haalbaar, rendabel en aantrekkelijk.

Meer informatie over TOBLOCKCHAIN en PowerToShare vindt u op http://wwww.toblockchain.nl.

Categories: Power to Share